O Google pretraživanju knjiga
Pregled
Razmišljanja i mišljenja
Opća pomoć

Partnerski program
Za izdavače i autore
Pridružite se odmah
Pomoć za partnere

Knjižnični program
Pregled
• Knjižnice partneri
Pomoć za knjižničare

Knjižnice partneri

Knjižnica pokrajine Bavarske

"Danas objavljujemo otvaranje naše knjižnice prema svijetu i ostvarenje prave svrhe knjižnica, upoznavanje knjiga i stjecanje znanja, odlučan korak u digitalno doba. Ovim uzbudljivim nastojanjem čitateljima diljem svijeta pomažemo u online otkrivanju i pristupanju bogatoj njemačkoj književnoj tradiciji - bilo kada i s bilo koje lokacije".

-Dr. Rolf Griebel, Generalni direktor Knjižnice pokrajine Bavarske

Saznajte više o uključenosti Knjižnice pokrajine Bavarske u projekt [na njemačkom].

Sveučilište Columbia

"Naše sudjelovanje u Knjižničnom programu Google pretraživanja knjiga znatno će pridodati obimnim digitalnim izvorima koje knjižnica već pruža", izjavio je James Neal, potpredsjednik Columbije za informativne usluge i sveučilišni knjižničar. "Omogućit će knjižnicama da znatnije dijelove svojih izvanrednih arhivskih i posebnih zbirki učine dostupnima učenjacima i istraživačima širom svijeta na načine koji će potpuno promijeniti prirodu znanosti".

-James Neal, sveučilišni knjižničar i potpredsjednik za informativne usluge Sveučilišta Columbia

Saznajte više o uključenosti Sveučilišta Columbia u projekt.

Komisija za institucionalnu suradnju (Committee on Institutional Cooperation - CIC)

"Ova suradnja s Googleom jedan je od najambicioznijih poduhvata u povijesti ove Komisije i postavlja temelje za značajnu preobrazbu knjižničnih usluga i pristupa informacijama. Ove resurse otvaramo kao zajedničku kvalitetu koju će dijeliti sveučilišta, ali i kao javno, šire dostupno dobro".

-Barbara McFadden Allen, direktorica CIC-a

Saznajte više o uključenosti CIC-a u projekt.

Knjižnica sveučilišta Cornell

Svojom podrškom istraživanjima, učenju i podučavanju, istraživačke knjižnice danas su nezaobilazni partneri znanosti. Također, javnosti služe olakšavanjem pristupa djelima najvećih svjetskih umova. Kao velika istraživačka knjižnica, Knjižnica sveučilišta Cornell ima zadovoljstvo ravnopravno sudjelovati s ostalim institucijama u ovoj suradnji s Googleom. Rezultat ove suradnje značajno je skraćivanje vremena i smanjivanje napora povezanih s postavljanjem kompletnih znanstvenih tekstova online".

-Privremena knjižničarka Sveučilišta Cornell, Anne R. Kenney

Saznajte više o uključenosti knjižnice Sveučilišta Cornell u projekt.

Harvardsko sveučilište

Ovo stoljeće donosi nove prilike za knjižnice, uključujući harvardsku, kao i za njihove korisnike. Suradnja velikih istraživačkih knjižnica i Googlea stvorit će javno dobro od koristi studentima, učiteljima, učenicima i čitateljima na bilo kojoj lokaciji. Projekt koristi moć interneta kako bi korisnicima omogućio precizno i do sada nezamislivo brzo pronalaženje knjiga koje ih zanimaju. Korisnik se zatim upućuje za pronalaženje knjiga u lokalnim knjižnicama ili njihovu kupnju od izdavača ili dobavljača knjiga. Za knjige koje su javno dostupne (bez zaštite autorskim pravima), mogućnosti pristupa bit će i veće".

– Sidney Verba, Direktor Knjižnice harvardskog sveučilišta

Saznajte više o uključenosti Harvarda u projekt.

Knjižnica sveučilišta Ghent

Drago nam je što ovim projektom naše knjige i knjižnicu možemo učiniti dostupnima svijetu. Ovim uzbudljivim nastojanjem čitateljima diljem svijeta pomažemo u otkrivanju i pristupanju dijelu belgijske i europske bogate književne tradicije - bez obzira na to gdje se nalaze. Osim toga, uskoro ćemo započeti višegodišnji projekt obnove zgrade naše knjižnice. Dok će njezina vrata biti zatvorena, kroz Google pretraživanje knjiga one će ostati dostupne studentima i akademicima".

– Sylvia Van Peteghem, Glavna knjižničarka, Knjižnica sveučilišta Ghent

Saznajte više o uključenosti Knjižnice Sveučilišta Ghent u projekt [na nizozemskom]

Knjižnica sveučilišta Keio

Ovaj Googleov projekt omogućuje nam da naše zbirke učinimo dostupnima cijelome svijetu, kako bi naše knjige doprinijele istraživanju i obrazovanju na globalnoj razini. Naše sveučilište utemeljio je 1858. Yukichi Fukuzawa koji je bio poznat zbog svoje posvećenosti popularizaciji informacija i medija u modernom Japanu. Zbog toga je Keio idealna kao prva japanska knjižnica koja će sudjelovati u Google pretraživanju knjiga".

- Profesor S. Sugiyama, Direktor, Knjižnica sveučilišta Keio

Saznajte više o uključenosti sveučilišta Keio u projekt [na japanskom].

Nacionalna knjižnica Katalonije

Nekada su naše knjige mogli čitati samo oni koji su mogli posjetiti našu knjižnicu. Svatko zainteresiran za golem broj naslova u našoj knjižnici sada će ih moći pronaći i pristupiti im online ili ih otkriti slučajno jednostavnim pretraživanjem indeksa Google pretraživanja knjiga. Ovo je ogroman korak naprijed u omogućavanju otkrivanja i pristupanju bogatoj povijesti katalonske, kastiljske i latinoameričke književnosti za čitatelje diljem svijeta".

– Dolors Lamarca, direktorica Nacionalne knjižnice u Barceloni

Saznajte više o uključenosti Nacionalne knjižnice Katalonije u projekt [na katalonskom]

Javna biblioteka New Yorka

Istraživačke knjižnice Javne biblioteke New Yorka bile su iznenađene koliko se Googleova misija poklapa s njihovom.Projekt digitalizacije smatramo ključnim za dostupnost informacija i željeli smo ne samo okoristiti se njime nego na njega i utjecati. Naš je odgovor trenutno konzervativan, s manjim brojem svezaka u izvrsnom stanju, na odabranim jezicima i u javnoj domeni. Nakon odgovarajuće evaluacije ovog ograničenog sudjelovanja, veselimo se budućoj opsežnijoj suradnji".

– David Ferriero, Andrew W. Mellon, direktor i glavni izvršni direktor Istraživačkih knjižnica Javne biblioteke New Yorka

Saznajte više o uključenosti Javne knjižnice New Yorka u projekt.

Oxfordsko sveučilište

Misija Bodleyjeve biblioteke od njezinog utemeljenja 1602. temeljila se na viziji Sira Thomasa Bodleyja o biblioteci koja služi svjetskoj "Republici slova" i čije su zbirke otvorene svima koji ih trebaju. Do danas preko 60% čitatelja koji rade u Bodleyjevoj biblioteci nisu izravno povezani s Oxfordskim sveučilištem. Googleov projekt knjižnica na Oxfordu u skladu je s našom stalnom posvećenošću omogućavanju i olakšavanju pristupa našem sadržaju za znanstvenu zajednicu i one izvan nje. Inicijativa će viziju Sira Thomasa Bodleyja i vrijednosti Bodleyjeve biblioteke prenijeti u digitalno doba čime će čitateljima diljem svijeta omogućiti pristup zbirkama Biblioteke preko interneta".

– Ronald Milne, Privremeni ravnatelj Oxforda Knjižničar Sveučilišne i Bodleyjeve biblioteke

Saznajte više o uključenosti Oxforda u projekt.

Sveučilište Princeton

Generacije knjižničara na Princetonu posvetile su se izgradnji iznimne zbirke knjiga o tisućama tema na desecima jezika. Dio te zbirke koji ne podliježe autorskim pravima pojednostavit će istraživanja studentima Princetona i fakultetu, a ulazak u partnerstvo s Googleom omogućit će nam da našu zbirku podijelimo s istraživačima diljem svijeta. Ovaj je korak uvelike u skladu s neslužbenom devizom Sveučilišta o tome da je Princeton u službi nacije, ne samo ove nego i svih ostalih".

– Karin Trainer, knjižničarka Sveučilišta Princeton

Saznajte više o uključenosti knjižnice Sveučilišta Princeton u projekt.

Stanfordsko sveučilište

Stanford već godinama digitalizira tekstove kako bi ih učinio dostupnijima i lakšima za pretraživanje. Međutim, u slučaju knjiga (za razliku od časopisa), ova su nastojanja značajno ograničena svojim opsegom zbog tehničkih kao i zbog financijskih razloga. Sporazum s Googleom podiže našu mogućnost proizvodnje digitalnih materijala s razine obrta do industrijskih razmjera. Kroz ovaj program i njemu slične Stanford namjerava popularizirati učenje i stimulirati inovacije".

Michael A. Keller, Sveučilišni knjižničar

Saznajte više o uključenosti Stanforda u projekt.

Kalifornijsko sveučilište

Otkrivanjem količine informacija sadržanih u našim knjižnicama i izlaganjem najnovijim dostignućima tehnologija za pretraživanje, Kalifornijsko sveučilište nastavlja rad na iskorištavanju tehnologije i zbirki knjižnice u podršci istraživanjima, učenju, brizi o pacijentima i kulturi. U ovom novom okružju osobe će moći povezivati informacije i ideje koje do sada nisu bile dostupne i tako unositi inovacije u sva područja života - akademski, ekonomski i javni i unapređujući velike svjetske knjižnice.

Digitalnim kopijama materijala u našoj knjižnici pružit ćemo dodatnu sigurnost tisućama autora, izdavača i čitatelja koji bi bili iznimno pogođeni katastrofalnim gubitkom uzrokovanim, primjerice, potresom. Tko god sumnja u posljedice koje bi takva katastrofa imala na našu kulturu treba se samo prisjetiti razaranja koja je uzrokovao uragan Katrina na naše sestrinske knjižnice u državama Meksičkog zaljeva.

Za nas kao instituciju koja je ove goleme zbirke učinila javnim dobrom i u povjerenju javnosti, ulazak knjižnice u partnerstvo s Googleom bio je ispravan postupak".

– Daniel Greenstein, donačelnik za znanstvene informacije i sveučilišni knjižničar

Saznajte više o uključenosti Kalifornijskog sveučilišta u projekt.

Sveučilište Complutense u Madridu

Knjige kojima su istekla autorska prava i koje su do sada bile dostupne samo onima s pristupom u knjižnicu Sveučilišta Complutense u Madridu, sada će biti dostupne svakome s internetskom vezom bez obzira gdje se nalazili. Našu knjižnicu doslovno otvaramo svijetu. Prilike za učenje su izvanredne i drago nam je da s Googleom radimo na ovom projektu".

– Carlos Berzosa, kancelar

Saznajte više o uključenosti Sveučilišta Complutense u Madridu u projekt [na španjolskom].

Sveučilišna knjižnica u Lausanni

"Knjige kojima su istekla autorska prava i koje su do sada bile dostupne samo onima s pristupom u Sveučilišnu knjižnicu u Lausanni, sada će biti dostupne svakome s internetskom vezom bez obzira gdje se nalazili. Našu knjižnicu doslovno otvaramo svijetu. Prilike za učenje su izvanredne i drago nam je da s Googleom radimo na ovom projektu".

-Hubert A. Villard, ravnatelj Kantonske i sveučilišne knjižnice u Lausanni.

Saznajte više o uključenosti Sveučilišne knjižnice u Lausanni u projekt [na francuskom].

Sveučilište Michigan

Za nas kao veliko javno sveučilište, projekt s Googleom središnji je dio naše misije za unapređenje znanja - unutar sveučilišta i izvan njega. Ulaskom u ovo partnerstvo kojima materijale naše knjižnice postaje moguće pretraživati i na Googleu, Sveučilište Michigan agent je u inicijativi koja značajno povećava dostupnost informacija javnosti. Sveučilište Michigan podržava ovaj projekt kao preduvjet kojim će informacije postati maksimalno dostupne. Štoviše, Knjižnica Sveučilišta u Michiganu upustila se u ovu konstruktivnu suradnju zbog niza dobrih razloga:

  • Vjerujemo da ova aktivnost ne samo što pruža osnovni pristup zbirkama knjižnice, nego je i krajnje inovativna čime Sveučilišnoj knjižnici omogućuje nadogradnju i osmišljavanje ključnih usluga knjižnice za novo tisućljeće.
  • Ovime će se stvoriti novi načini na koje će korisnici moći pretraživati sadržaj biblioteke čime se naše zbirke otvaraju našim korisnicima i onima diljem svijeta.
  • Iako smo se uključili u sveobuhvatnu pretvorbu materijala u zbirci Knjižnice kojom ih nastojimo sačuvati i koja će trajati nekoliko godina te iako smo u tome vodeći među istraživačkim knjižnicama, znamo da se pretvorba ovih razmjera može postići samo ovakvom suradnjom.Naš je program dobar i uspijevali smo digitalizirati približno 5000 svezaka godišnje. Ipak, ovom brzinom, za digitalizaciju naše cjelokupne zbirke trebalo bi nam više od tisuću godina".

John P. Wilkin, pomoćni sveučilišni knjižničar

Saznajte više o uključenosti Michiganskog sveučilišta u projekt.

Teksaško sveučilište u Austinu

Sveučilišnim knjižnicama u našem društvu povjerena je važna misija prikupljanja i omogućavanja pristupa informacijama koje obuhvaćaju cjelokupno znanje čovječanstva. Naše knjižnice odgovorne su i za uspješno očuvanje ovog znanja i dugoročno osiguranje mogućnosti pristupa. Na Teksaškom sveučilištu u Austinu duboko smo posvećeni svakome od ovih ciljeva i vjerujemo da ćemo sudjelovanjem u ovom poduhvatu pomoći očuvanju ovih vrijednosti i u dalekoj budućnosti".

Fred Heath, donačelnik i upravitelj knjižnica

Saznajte više o uključenosti Teksaškog sveučilišta iz Austina u projekt.

Virdžinijsko sveučilište

Knjižnica Virdžinijskog sveučilišta bila je pionir u digitaliziranju materijala u javnoj domeni. S tiskanim tekstovima počeli smo 1992., a fakultet i studenti brzo su ustanovili da davno zaboravljeni tekstovi koji se više ne tiskaju mogu postati dostupni novoj publici i u njima potaknuti strast za učenjem. Često smo spominjali knjižnice bez zidova, ali zahvaljujući ovoj suradnji sada smo se približili ostvarenju ove vizije".

Karin Wittenborg, sveučilišna knjižničarka, Virdžinijsko sveučilište

Saznajte više o uključenosti Virdžinijskog sveučilišta u projekt.

Sveučilište u Wisconsinu - Madison

Zbirka knjižnice sveučilišta u Wisconsinu i zbirka Povijesne knjižnice zajednice Wisconsin čine jednu od najvećih zbirki dokumenata i povijesnih materijala u Sjedinjenim Državama. Kroz ovu povijesnu suradnju s Googleom Wisconsin preuzima vodeću ulogu u očuvanju radova u javnoj domeni za buduće generacije i u povećavanju šire dostupnosti resursa Knjižnica za edukaciju i istraživanje. Ova nastojanja doista ilustriraju već spomenutu viziju -- zamisao da ne postoje granice sveučilišta. Knjižnice u Wisconsinu slijede ovu tradiciju. Googleovi napori u digitalizaciji knjižnicama će omogućiti da povećaju dostupnost materijala u javnoj domeni koji su do sada bili dostupni samo njima. Velik dio ovih materijala je rijedak i jedinstven zbog čega predstavlja bogat, otvoren izvor informacija za učenje, istraživanje i opću javnu upotrebu".

Edward Van Gemert, privremeni ravnatelj, Knjižnice Sveučilišta u Wisconsinu - Madison

Saznajte više o uključenosti Sveučilišta u Wisconsinu - Madison u projekt.

©2011 Google - Početna - O Googleu - Pravila o privatnosti