O Google pretraživanju knjiga
Pregled
Razmišljanja i mišljenja
Opća pomoć

Partnerski program
Za izdavače i autore
Pridružite se odmah
Pomoć za partnere

Knjižnični program
Pregled
Knjižnice partneri
Pomoć za knjižničare

O Google pretraživanju knjiga

Pregled | Povijest | Istine i zablude

Istine i zablude

Zabluda: Google pretraživanje knjiga omogućuje Vam da preuzmete bilo koju knjigu na svijetu besplatno.

Istina: Google pretraživanje knjiga pomaže Vam da pretražujete unutar knjiga i otkrijete ih, a ne da ih preuzimate bez plaćanja. Stoga ćete, kada pronađete knjigu čija su autorska prava još uvijek zaštićena, vidjeti samo mali dio knjige, ili prikaz isječka ili prikaz oglednih stranica, kao i veze s mjestima na kojima tu knjigu možete kupiti ili posuditi. Ako, međutim, nađete knjigu čija su autorska prava istekla, možemo prikazati potpun prikaz knjige. (O knjigama iz javne domene u Google pretraživanju knjiga više pročitajte ovdje.)


Zabluda: Kažete da prikazujete samo male isječke knjiga sa zaštićenim autorskim pravima, ali ja vidim čitave stranice, pa vi zasigurno kršite autorska prava.

Istina: Kada god vidite više od nekoliko isječaka knjige sa zaštićenim autorskim pravima u Google pretraživanju knjiga, to je stoga što su se autor ili izdavač pridružili našem Partnerskom programu i dali nam dopuštenje da Vam pokažemo prikaz oglednih stranica koji Vam pomaže da doznate dovoljno o knjizi bez obzira na to želite li je kupiti ili ne. Tako nešto činimo s izričitim dopuštenjem izdavača.


Zabluda: Ako su autorska prava nad knjigom još uvijek zaštićena, nezakonito je skenirati je bez dopuštenja.

Istina: To je vjerojatno najčešća zabluda u vezi s Google pretraživanjem knjiga i zakonom o zaštiti autorskih prava općenito. Ako je knjiga iz knjižnice u javnoj domeni (istekla su autorska prava), ona se prikazuje u cijelosti. Ako su autorska prava zaštićena, korisnici vide samo temeljnu pozadinu (poput naslova knjige ili imena autora) te najviše dva ili tri isječka iz knjige i podatke o knjižnici u kojoj je knjiga ili gdje se može kupiti. Ako izdavač ili autor ne žele da se njihova knjiga prenese u elektronički oblik, samo nas trebaju obavijestiti i mi ćemo ih isključiti. 

Pažljivo smo kreirali Google pretraživanje knjiga kako bismo osigurali da knjige koristimo pravično i u potpunosti u skladu sa zakonom. Zakon o zaštiti autorskih prava namijenjen je zaštiti i unapređivanju vrijednosti kreativnih djela kako bi se potaklo njihovo stvaranje - u ovom slučaju, kako bi se osiguralo da autori pišu, a izdavači izdaju. Vjerujemo da stvaranjem novih prilika da čitatelji pronađu i kupe knjige možemo pomoći autorima i izdavačima da ih prodaju više. Više o pravičnom korištenju pročitajte ovdje.


Zabluda: Ovaj bi projekt bio u redu kada bi Google dopuštao autorima da odaberu hoće li se njihove knjige pojavljivati u Google pretraživanju knjiga ili neće.

Istina: Bilo koji izdavač ili nositelj autorskih prava lako može isključiti svoje naslove iz Google pretraživanja knjiga u bilo kojem trenutku i iz bilo kojeg razloga. Pojedinosti o tome kako to učiniti objavili smo ovdje, a tim za podršku pripravan je za pomoć svima koji u tome imaju poteškoća.

Treba imati na umu da kroz Google pretraživanje knjiga nitko nikada neće vidjeti čitavu stranicu knjige čija su autorska prava zaštićena bez dopuštenja nositelja autorskih prava. Kada su autorska prava zaštićena, prikazujemo samo isječke teksta koji okružuje izraz pretraživanja ako nam nositelj autorskih prava nije dao izričito dopuštenje da pokažemo više.


Zabluda: Knjižare poput Amazona plaćaju Googleu da uključi njihove veze na stranice Google pretraživanja knjiga.

Istina: Pružamo veze s knjižarama na stranicama Google pretraživanja knjiga jer želimo korisnicima olakšati kupnju, a izdavačima prodaju knjiga. Knjižare ne moraju plaćati da se njihove veze uključe u Google pretraživanje knjiga, a Google ne prima novac ako kupite knjigu od jednog od tih prodavača.


Zabluda: Google iskorištava tuđe knjige zarađujući novac od oglasa na Google pretraživanju knjiga, koji ne dijeli s nositeljima autorskih prava.

Istina: Google pretraživanje knjiga pruža autorima i izdavačima ogromnu korist na svoj vlastiti znatni trošak, što je sasvim suprotno od iskorištavanja. Ne stavljamo oglase na rezultate pretraživanja određene knjige ako nam nositelj autorskih prava nije dao dopuštenje da prikažemo dijelove knjige i ako ne želi da prikazujemo oglase. Kada prikazujemo oglase, većina prihoda vraća se nositelju autorskih prava. Drugim riječima, profitiramo od oglasa na Google pretraživanju knjiga u jednakoj mjeri kao i naši partneri izdavači.

©2011 Google - Početna - O Googleu - Pravila o privatnosti